Albert Heijn

AH breidt proef met bezorging per bakfiets uit

Albert Heijn gaat in Amsterdam veel vaker webboodschappen per fiets thuisbezorgen. Een proef met twee bakfietsen slaat zo goed aan, dat de super binnenkort tien exemplaren toevoegt.

De elektrische bakfietsen zijn speciaal voor Ah.nl ontworpen. Ze kunnen maximaal dertig kratten en koelboxen meenemen, ruwweg eenderde van het aantal dat in een reguliere bestelwagen past.

"We hebben sinds deze zomer twee elektrische bakfietsen op proef rondrijden," zegt general manager Selma Postma van Ah.nl in Het Parool. "Daar komen er deze maand nog drie bij en er zijn er nog meer in bestelling."

Kinderziektes

Na het wegwerken van wat kinderziektes blijkt de fiets goed aan te slaan. "Het was even puzzelen. De Amsterdamse bruggen bleken best een uitdaging en de bak is nu hufterproof ­gemaakt. Maar klanten stellen het erg op prijs. Sommigen vragen zelfs of ze hun boodschappen per fiets kunnen krijgen."

Ah.nl beproefde deze zomer ook thuisbezorgen van boodschappen met bezorgdienst Tring Tring Ah.nl beproefde deze zomer ook thuisbezorgen van boodschappen met bezorgdienst Tring Tring © AH De fietsen worden vooral in de binnenstad ingezet, waar de reguliere bestelwagens vaak aanlopen tegen oponthoud en dichtslibbende straten.

Noord

Met straks twaalf bakfietsen speelt Ah.nl vier bestelwagens vrij. "We hebben de fiets zo ontworpen dat hij, ook als hij langs de kant van de gracht staat, nog gepasseerd kan worden."

De fietsen worden gevuld in de Amsterdamse overslaglocatie van Ah.nl in Noord, de tussenstop van waaruit de websupermarkt de hele stad be­levert. "We rijden bestellingen met een truck van ons homeshopcenter in ­Almere naar Amsterdam-Noord en verdelen ze daar pas over kleinere bestelwagens en de fietsen. Dat scheelt verkeer."

Vanuit Noord rijdt op proef inmiddels ook een elektrische bezorgwagen door de stad.

Flitsbezorgen

Deze zomer beproefde Ah.nl ook flitsbezorgen in de binnenstad. Klanten konden binnen een uur na hun bestelling de boodschappen thuisbezorgd krijgen. Die bestellingen werden samengesteld in een aantal Albert Heijnsupermarkten, om vervolgens met bezorgfietsen van het Amsterdamse The Bikevertising Company thuis te worden afgeleverd.

Over het vervolg van de test laat Postma zich nog niet uit. "Het was een proef, maar die doen we niet voor niets."

Lees meer

Quote | Ralph Atiya van X.Bike: 'Adverteerders betalen tussen de 15 en 25 euro per week voor een fiets'

Geschreven op 09-10-2018

Foto door Roger Cremers Artikel van Quotenet.nl

Van billboards naar deelfietsen: de jongens van het Amsterdamse bedrijf X.Bike gaan zich na Amsterdam de komende maanden vooral focussen op de verdere uitrol in Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

‘Gratis fietsen voor studenten en young professionals met een reclamebord erop, dat was in 2016 ons plan. We hebben een fiets ontwikkeld en daarna onze eigen software om die te kunnen koppelen aan een slim slot.’ Best een kostbare exercitie, toch? Ralph Atiya van X.Bike kan het beamen. ‘Ja, maar er stapten twee investeerders in en in februari 2016 is The Bi...

Lees meer

RTL Nieuws | Gratis fiets voor studenten? Prima, als ze maar reclame maken

Geschreven op 09-07-2018

Artikel verschenen op RTL Nieuws

Gratis fiets hebben? De meeste studenten zullen daar wel oren naar hebben. Het kan bij Xbike. Tegenprestatie is dan dat je vanaf dat moment door het leven gaat als een fietsend reclamebord.

Dat is het idee van de oprichters van Xbike, Ralph Atiya en Thomas de Graaf. Onder Xbike vallen drie fietsbedrijven, waarvan Student-bike waarschijnlijk de opvallendste is. "Het is vrij simpel", zegt Atiya. "Studenten fietsen zigzag door de stad en zijn dus op veel plekken zichtbaar. En ze fietsen graag gratis. Daar konden we iets mee."

Alles is te volgen

De basis werd vier ...

Lees meer